fredag 29 mars 2019

Vecka 14

Hej!

Det fina vårvädret har hållit i sig hela vecka och barnen njuter i solen på rasterna. Eleverna har dock börjat leka en lek som kallas för "Röven" eller "Turk". Leken går till viss del ut på att man ska skjuta en boll så hårt man bara kan på personen som står i mål. Denna leken har vi satt stopp för men vi är tacksamma om ni kan prata med barnen hemma om det också om varför det är olämpligt att skjuta bollar på varandra. 

På Smaragdskolan kämpar barnen på i alla ämnen och vi är stolta över deras prestationer och hur de hjälper varandra att utvecklas i kunskaper och vänskap. 

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor i april, som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Syftet är att nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

PÃ¥ egna ben

Elevernas språkbruk fortsätter att bli bättre och bättre, härligt!.

Många elever har reagerat på en incident som hände i matsalen igår, onsdag.
Upprinnelsen till det hela är att vi i början av veckan pratade om matsvinnet som förekommer. Smaragdskolan hade 18g/elev och dag vilket är väldigt mycket som slängs, mest i hela Mörbylånga kommun.
Igår blev droppen för respektlöshet både mot matbespisningspersonal och maten i helhet. Elever tog till sig fem av de hembakade mackorna. Elever blev tillsagda men hånades och visade respektlöst beteende vilket gjorde att en i personalen talade till hela matsalen hur man inte tar för mycket med en gång utan man kan ta 2 mackor och äta upp och sedan hämta 2 mackor till om man känner att man behöver.
Samtidigt som detta sker är det en annan elev som gör precis det som Personalen säger att man inte ska göra, i tyst matsal.
Gränsen blev nådd och kökspersonal blev riktigt arg och ledsen.
Man tar inte 5 mackor åt gången utan tar lite i taget för att sedan ta mer om man vill ha. Vi försöker få eleverna att tänka på att inte ta väldigt mycket mat första portionen bara för att det är god mat utan att ta lite första gången och ta lite till vid nästa portion. Det händer att elever tar för mycket mat och slänger det de inte orkar. Detta har orsakat att elever som kommer sent inte får tillräckligt med mat. Det handlar inte om att eleverna inte ska få äta sig mätta utan att man tar lite i taget och verkligen känner efter. Givetvis får man ta mer, men med måtta. En portion består av grönsaker, kött, potatis inte bara en av delarna.

Matsvinnet har också blivit bättre och barnen har har vekligen tänkt till hur de hanterar sin lunchtallrik. Kostpersonalen kommer bjuda på t.ex. glass om barnen förbättrar sina resultat i matsvinnskampen.

Info från Lena Rickardsson: Smaragdskolans årskurs fem kommer att delta i årets Lilla WM med fyra lag. För att alla elever ska ha en trevlig dag på Tallhöjden tillsammans och för att minska tävlingsinstinkten lottar vi fyra lag. Det blir alltså inte klasslag. Det är vår erfarenhet att det ger fler elever möjlighet att delta och att det stärker gemenskapen i årskursen.

På gång:
* Earth hour 30/3
* Sommartid 31/3
* Författarbesök tisdag 2/4 Henrik Jonsson som ritad PAX-serien.
* Workshop på köpstadens bibliotek med Henrik Jonsson kl. 18-20. Lär dig teckna som ett proffs. Först till kvarn! Anmälan: 0485-47169.

* Vaccination nr.2 HPV flickor, 2 april 5B, 5C och 5D, samt 5A 12 april.
* Lilla VM fredag ca 11.00-16.00. 24/5 (De 4 mixade lag, som är lottade)

Trevlig helg!
AL 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar